Nej

Teorilokalet: Se hvordan jeg starter indlæringen af nej-øvelsen.

EKSTRA: Se her, hvad jeg blandt andet bruger nej-øvelsen til hjemme hos os. Se også under hverdagssituationer – 2 hunde mad, hvor jeg fortæller lidt mere om indlæringen.

EKSTRA: En ting er indlæring af nej-øvelsen, noget andet er at gøre kommandoen stærk nok til at du kan bruge den “rigtigt” i hverdagen. Se med her, hvordan jeg træner nej med Tora, der har fundet noget på gåturen, som hun virkelig gerne vil have, men som jeg ikke ønsker, at hun tager.

Tora 10 uger: Opstart af nej-øvelsen i vores have. Tora er egentlig hurtigt med på, at hun skal fravælge godbidden i min fremstrakte hånd, men det kniber til gengæld med øjenkontakten. Hun får selvfølgelig først sin belønning i det øjeblik, hun kigger mig i øjnene.

Tora 12 uger: Tora er ved at være stærk i nej-øvelsen, så jeg begynder at udfordre hende lidt mere. Husk at et nej ALTID er et nej.

Tora 14 uger:  Vi er i dag taget på stranden for at træne. Tora har fundet en krabbeklo, som hun rigtig gerne vil have, så den bruger jeg selvfølgelig i dagens træning af nej-øvelsen.

Tora 17 uger: I dag træner vi i skoven med en hundeskov ved siden af os. Jeg arbejder pt med at bringe de 12 øvelser i spil ude i “den virkelige verden”, så Tora får lært det samme billede af øvelserne ude, som hun kender dem hjemmefra. Jeg har fokus på ro og at hun holder opmærksomheden på mig. Derfor træner vi bevidst udenfor hundeskoven og ikke inde blandt løse hunde.

Tora 6,5 måned: Vi træner i dag nej et nyt sted med masser af nye stimuli, hvilket udfordrer Toras koncentration. Samtidig udvider jeg øvelsen en smule for at styrke Tora i at modstå forbudte fristelser. Se med hvordan det går.

Fra Facebook: Se hvordan jeg træner kontakt og nej med Sally på 9 uger. 

Fra Facebook: Jeg træner her nej og vent med Sally på 16 uger. Læg mærke til, hvordan hun trækker hovedet til sig, når jeg siger nej. Hun er udmærket klar over, at nej betyder forbudt. 

Sally 12 uger: Læg mærke til, at jeg træner med åben hånd. Du kan fint starte med lukket hånd, så du er sikker på, hunden ikke får succes med at tage godbidden. Beløn altid med en godbid fra modsatte hånd.

Sally 15 uger: Læg mærke til, at jeg belønner Sally i det øjeblik hun fravælger godbidden og tager øjenkontakt til mig.

Sally 18 uger: Vi træner nu uden for haven. Læg mærke til, at jeg i dette klip fører hånden med godbidden tættere på hendes snude. Det kan jeg gøre, fordi hun er ved at være god til øvelsen. 

Sådan laver du øvelsen

OBS 
Det er i denne øvelse meget vigtigt, at hunden ALDRIG får succes med at spise den “forbudte” godbid, men i stedet bliver belønnet med en anden godbid.

Tip

Har du en hvalp eller en lille hund, så sæt dig på hug, når du starter på denne øvelse.

Typiske udfordringer

Når du starter på nej-øvelsen, vil din hund typisk snappe ud efter godbidden. Det er derfor en fordel at starte med lukket hånd. Fører du godbidden ned med åben hånd, skal du være hurtig til at lukke den, hvis hunden prøvet at få fat på den. Det er meget vigtigt, den ikke får held med at få fat i godbidden.

Det er desuden vigtigt, at du ikke belønner hunden, når den kigger væk. Belønningen skal falde i det øjeblik, hunden tager øjenkontakt til dig.

Pas i øvrigt på med at blive for hård i din stemmeføring, når du træner nej-øvelsen. Vær bestemt og konsekvent, og forsøg at undgå at hæve stemmen. ​

Hvorfor denne øvelse?

Nej er en forbudsøvelse, så når du bruger denne kommando betyder det, at du øjeblikkeligt vil have hunden til stoppe med det, den er i gang med.  

Hunden lærer med denne øvelse to ting. Den lærer hvad nej betyder, og at det betaler sig at tage kontakt til dig. 

Hvornår kan jeg starte med at træne denne øvelse?

Det vil være en god ide at introducere hunden til nogle af de basale lydighedsøvelser, før du påbegynder nej-øvelsen. Det er en fordel, at hunden kender kommandoen sæt dig, og derudover er det en god ide at have trænet kontakt. Lav få gentagelser nogle gange om dagen.  

Det er samme fremgangsmåde om du har en hvalp, unghund eller voksen hund.  

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.