Basistræning
Lær at kommunikere med din hund
Hverdagen bliver hurtigt udfordrende, hvis ikke vi er i stand til at forstå vores hund, og vores hund heller ikke forstår os.
Som medlem af vildmedpoter.dk får du adgang til et træningsprogram, der består af 12 grundlæggende øvelser. Ved at følge programmet lærer du at kommunikere med din hund. Træningen er samtidig med til at opbygge et stærkt tillidsforhold mellem jer. Når du kan de 12 basisøvelser, er du godt på vej mod at få en tryg og rolig familiehund.
Der er udførlige instruktionsvideoer til alle øvelser, så du ved, hvordan du skal gribe træningen an. Du har også mulighed for at printe alle vejledninger ud. Lær øvelserne når du har tid og få sparring i den lukkede Facebook-gruppe, hvor vi træner sammen hver uge.
Træningsprogrammet henvender sig til alle hunderacer, og du starter her uanset om du har en hvalp, en unghund eller en voksen hund.
De 12 øvelser
1. SÆT DIG
’Sæt dig’ hører til blandt de mest basale lydighedsøvelser. Kommandoen er god i situationer, hvor du ønsker, at din hund forholder sig roligt, eksempelvis:
- I forbindelse med måltider
- Når der kommer gæster
- Når du giver snor på
- Når I går tur og skal krydse en vej
2. LÆG DIG
’Læg dig’ er ligesom ’sæt dig’ god i situationer, hvor du ønsker, at din hund forholder sig roligt. ’Læg dig’ er især anvendelig, hvis hunden skal slappe af i længere tid, eksempelvis:
- Når du spiser og ønsker, at hunden kan ligge og slappe af ved siden af
- Når du får gæster og gerne vil have ro på, inden hund og gæster får lov at hilse på hinanden
- Når du er på café eller har hunden med på andre offentlige steder
3. KONTAKT
Ønsker du at opnå et godt samarbejde med din hund, er det afgørende, I har god kontakt. Med kontaktøvelsen lærer din hund, at det kan betale sig at tilvælge dig og fravælge alt andet.
4. TARGET PÅ HÅND
I denne øvelse skal du arbejde med din hånd som target (mål). Target-øvelsen bruges typisk som hjælp ved indlæring af andre øvelser, eksempelvis:
- Når du skal lære din hund at gå pænt
- Når du skal lære din hund at komme ved indkald
- Når du ønsker at aflede uhensigtsmæssig adfærd
5. GÅ PÆNT
Mange hundeejere oplever, at det er svært at holde god kontakt med sin hund på gåturen. Ofte går hunden sine egne veje, og måske trækker den også i snoren. Med gå pænt-øvelsen lærer din hund at være opmærksom på dig og ikke mindst følge dig, når I går tur sammen.
6. INDKALD KOM
Det er vigtigt at træne og vedligeholde et indkald, så du er sikker på, du kan kalde din hund til dig, eksempelvis:
- Når du ønsker at kalde din hund ind fra haven
- Når du går tur med langline og ønsker at få din hund med videre på gåturen
- Når du træner eller går tur uden line, og der pludselig kommer forbipasserende
7. NEJ
’Nej’ er en forbudsøvelse, så når du bruger denne kommando betyder det, at du øjeblikkeligt vil have hunden til stoppe med det, den er i gang med, eksempelvis:
- Din hund hopper op i sofaen (og det ønsker du ikke)
- Din hund henter/bider i sko
- Din hund går ind på "forbudt område"
Vi bruger ved indlæringen af ’nej’ en positiv tilgang, så hunden lærer at fravælge ”det forbudte” og i stedet tilvælge dig.
8. NAVN
Din hund skal selvfølgelig kende sit navn. Det er især vigtigt, hvis du har flere hunde. Brug navnet i positive sammenhænge og til at skærpe din hunds opmærksomhed på dig, eksempelvis:
- Når du ønsker kontakt med din hund på jeres gåtur
- Når du vil invitere din hund til leg/træning
9. IMPULSKONTROL
Ønsker du en rolig hund, er det afgørende, at du lærer hunden at geare ned og slappe af. Med denne øvelse belønner du netop din hund for at være rolig, men også for at rette opmærksomheden på dig fremfor at fokusere på, hvad der sker i omgivelserne, eksempelvis:
- Når hunden skal forholde sig roligt i mødet med forbipasserende på gåturen
- Når hunden skal forholde sig roligt ved siden af legende børn
- Hvis du ønsker at kunne tage din hund med på cafe eller andre steder i det offentlige rum
10. VENT
Vent-øvelsen er ligesom nej en forbudsøvelse. Modsat ’nej’, betyder ’vent’ dog kun et forbud her og nu, og hunden får senere lov til at udføre den ønskede handling. Der er med andre ord kun tale om et midlertidigt forbud, eksempelvis:
- Din hund skal vente med at gå ud af døren, indtil du giver lov
- Din hund skal vente med at spise, indtil du siger værsgo
Hunden lærer ved denne øvelse at beherske sig selv og vente tålmodigt. Den lærer også, at det betaler sig at tage kontakt til dig.
11. BLIV/FRI
Bliv-øvelsen er en rigtig vigtig øvelse, hvis målet er at få en rolig familiehund.
Det er en øvelse, vi typisk anvender mange gange på en dag, eksempelvis hvis du taber et glas på gulvet, og du vil afværge, at hunden kommer i nærheden af glasskårene. Her er det fantastisk at kunne få hunden til at blive liggende, mens du henter støvsugeren og fjerner glasskårene.
Andre eksempler kan være, at du ønsker at hunden bliver siddende, mens du samler dens efterladenskaber op på gåturen, eller når du åbner bagagerummet til bilen.
12. INDKALD PLADS
Med ’indkald plads’ opnår du større kontrol over din hund end ved ’indkald kom’. Bruger du ’indkald plads’ skal din hund nemlig komme hen til dig, sætte sig på din venstre side og forholde sig helt roligt, indtil du giver en ny kommando.
Et stærkt ’indkald plads’ kan være rigtig nyttigt, hvis du eksempelvis lader din hund løbe løs på stranden.